Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Rośliny warzywne - Warzywa – Prawie wszystkie warzywa należą do klasy dwuliściennych poza gatunkami z rodzin Liliowatych i Traw. Uprawą zajmuje się warzywnictwo. Jako warzywa uprawianych jest na świecie 250 gatunków, w Polsce około 50. Warzywa są uprawiane i spożywane z uwagi na cenne dla organizmu ludzkiego związki. Warzywa są źródłem witamin , składników mineralnych i błonnika o wysokiej wartości dietetycznej i biologicznej. Warzywa uprawiane są dla różnych organów – liści, korzeni, kwiatów, owoców, ogonków liściowych itp. Do tej grupy zaliczane są grzyby i owoce kaparów. W zależności od gatunku warzywa mogą być spożywane w postaci surowej, gotowanej, pieczonej jak i przetworzonej.