Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

ROŚLINY OLEISTE

Rośliny oleiste – grupa roślin, uprawianych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tłuszcze roślinne mogą być spożywane w postaci olejów bądź też przeznaczane do dalszej obróbki. Tłuszcze roślinne mają zastosowanie w gospodarstwach domowych oraz w przemyśle spożywczym: w  cukiernictwie i piekarnictwie. Tłuszcze wykorzystywane są do produkcji farb i lakierów, kosmetyków, leków, środków ochrony roślin oraz na biokomponenty do paliw silnikowych. W Europie Środkowej tłuszcze roślinne pozyskuje się z: rzepaku, kapusty właściwej olejowej (rzepik), gorczycy białej, gorczycy czarnej, słonecznika zwyczajnego, lnu zwyczajnego.

 

Len zwyczajny
(Linum usitatissimum L.)

 
  Słonecznik
(Helianthus L.) 
słonecznik
  Rzepak (Brassica napus L.)

rzepak