Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Rośliny motylkowate(Papilionaceae Giseke)

Rośliny motylkowate ( Papilionaceae Giseke) - Bobowate (Fabaceae Lindl) - cechują się wysoką zwartością białka zarówno w nasionach jak i całych roślinach. Dlatego są wykorzystywane w żywieniu ludzi i zwierząt. Z uwagi na charakter wzrostu roślin motylowych oraz symbiozę z bakteriami brodawkowymi umożliwiającymi  wykorzystanie azotu atmosferycznego do procesów fizjologicznych rośliny motylkowate są cennym składnikiem płodozmianów rolniczych i ogrodniczych.

Znaczenie roślin motylowych.

  • Rośliny pastewne – np. koniczyna, lucerna, seradela.
  • Źródło białka - fasola, groch.
  • Nawozy zielone –nawozy naturalne, poprawiają strukturę, wzbogacają glebę w azot.
  • Rośliny ozdobne –złotokap,  karagana.
  • Rośliny lecznicze –lukrecja, nostrzyk.

 

Lucerna siewna
(Medicago sativa L.)
  Koniczyna łąkowa
(Trifolium pratense L.)
koniczyna
  Łubin żółty
(Lupinus luteus
L.)
łubin