Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Kukułka  Cuculus canorus

Gatunek pod ścisłą ochroną gatunkową.

Kukułkę można spotkać w całej Polsce w niewielkich lasach liściastych, iglastych, mieszanych, w kępach zadrzewień wśród pól i łąk, w parkach, sadach oraz ogrodach. Duże lasy zamieszkuje tylko na obrzeżu.

Kukułka ma wierzch ciała łupkowatopopielaty, spód biały w poprzeczne czarne prążki. Niektóre samice są rdzaworude, ciemnopręgowane. Charakterystyczny jest długi ogon i spiczaste skrzydła, co upodabnia ją do sokoła.

Żywi się owadami, a jej przysmakiem są duże gąsienice motyli. Jest pasożytem lęgowym – podrzuca swoje jaja do gniazd ptaków wróblowatych, np. pliszki siwej, świergotka drzewnego, czy muchołówek szarych.

Samica kukułki składa około 20 jaj do różnych gniazd. Już po około 11-13 dniach (szybciej niż z jaj gospodarza) z jaj wylęgają się pisklęta i wyrzucają z gniazda pisklęta i jaja gospodarza.

Ciekawostki:

  • Gatunek ten zimuje w Afryce.