Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Mysz leśna Apodemus flavicollis

Mysz leśna występuje w lasach a niekiedy w osadach leśnych.

Wierzch ciała o barwie rudawobrunatnej, spód biały a na piersi żółta przepaska. Mysz leśna ma charakterystyczne duże oczy i uszy.

Żywi się głównie nasionami, owocami i owadami.

Żeruje głównie na ziemi. Bardzo dobrze skacze i chętnie wspina się na drzewa. Gniazda buduje na drzewach, w skrzynkach lęgowych lub też pod ziemią. Aktywna jest głównie o zmierzchu i nocą.