source Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej binaire optiehandel funkcjonalności strony!

binaire opties gokken Grzyby

Polska jest krajem o długoletniej tradycji spożywania grzybów. Grzyby są częścią runa leśnego. W Polsce wszystkie grzyby podlegają częściowej ochronie gatunkowej, ale dopuszczalny jest ich zbiór na własne potrzeby. Niektóre z nich np. smardzowate, są pod ścisłą ochroną.

Pomimo dużej zawartości wody 80 - 90%, zawierają znaczne ilości białka co usprawiedliwia nazywanie grzybów "leśnym mięsem". Są źródłem witamin oraz makro i mikroelementów. Ich wartości odżywcze często nie ustępują roślinom motylkowym. Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne i tak samo dobrze jak występujące w mleku i białym pieczywie.

W grzybach występują ponadto różne enzymy i substancje o działaniu antybiotycznym (m.in. pieczarka polna, maślak zwyczajny, goryczakżółciowy, lakówka pospolita, poreksówki) oraz substancje zapachowe nadające potrawom z grzybów a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze trawienie pokarmów.

  ezt trader Jak zbierać grzyby?

source  

http://nova.konex-center.si/?nioask=scalping-indicator-forex-factory&171=6a GRZYBY JADALNE

 

Borowik szlachetny
Boletus edulis

borowik szlachetny

 

Podgrzybek brunatny
Xerocomus badius

podgrzybek brunatny

 

Pieprznik jadalny               Maślak zwyczajny
Cantharellus cibarius            Suillus luteus
pieprznik, kurka