Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Grzyby

Polska jest krajem o długoletniej tradycji spożywania grzybów. Grzyby są częścią runa leśnego. W Polsce wszystkie grzyby podlegają częściowej ochronie gatunkowej, ale dopuszczalny jest ich zbiór na własne potrzeby. Niektóre z nich np. smardzowate, są pod ścisłą ochroną.

Pomimo dużej zawartości wody 80 - 90%, zawierają znaczne ilości białka co usprawiedliwia nazywanie grzybów "leśnym mięsem". Są źródłem witamin oraz makro i mikroelementów. Ich wartości odżywcze często nie ustępują roślinom motylkowym. Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne i tak samo dobrze jak występujące w mleku i białym pieczywie.

W grzybach występują ponadto różne enzymy i substancje o działaniu antybiotycznym (m.in. pieczarka polna, maślak zwyczajny, goryczakżółciowy, lakówka pospolita, poreksówki) oraz substancje zapachowe nadające potrawom z grzybów a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze trawienie pokarmów.

 Jak zbierać grzyby?

      • zbiór grzybów najlepiej prowadzić rano,
      • zbierać poprzez delikatne wykręcanie owocników z podłoża,
      • nie niszczyć grzybów trujących,
      • grzyby oczyścić w lesie, przed ich włożeniem najlepiej do wiklinowego koszyka,
      • nie wolno zbierać grzybów w parkach narodowych i rezerwatach przyrody oraz w uprawach leśnych oraz w młodnikach,
      • w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami należy natychmiast wzywać pogotowie ratunkowe.

 

GRZYBY JADALNE

 

Borowik szlachetny
Boletus edulis

borowik szlachetny

 

Podgrzybek brunatny
Xerocomus badius

podgrzybek brunatny

 

Pieprznik jadalny               Maślak zwyczajny
Cantharellus cibarius            Suillus luteus
pieprznik, kurka