Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Chwasty - są roślinami niepożądanymi na polu uprawnym, łące, pastwisku itp. Niektóre z roślin uznawanych dawniej za chwasty są dziś roślinami ginącymi lub  wymarłymi. Nauką zajmującą się chwastami i ich zwalczaniem jest herbologia. Nasiona chwastów często wykazują zdolność do długotrwałego przebywania w stanie spoczynku. Chwasty mogą się rozprzestrzeniać z materiałem siewnym, posiadają zdolność szybkiej adaptacji do warunków uprawowych.

Negatywne oddziaływanie chwastów polega na:

- obniżeniu plonowania rośliny uprawnej (poprzez konkurencję o światło, wodę i składniki pokarmowe)
- utrudnieniach w zbiorze plonu ( zapychanie i uszkadzanie maszyn)
- obniżeniu jakości zebranych plonów - np. nasiona tobołków nadają mące gorzki smak, itp.
- właściwościach trujących dla ludzi i zwierząt, np. nasiona kąkolu, lulek czarny, blekot pospolity i inne
- możliwości występowania na chwastach groźnych dla roślin uprawnych agrofagów.

Podział chwastów z uwagi na długość występowania na polu

  • Jednoroczne jare
  • Jednoroczne zimujące
  • Jednoroczne ozime
  • Chwasty dwuletnie
  • Chwasty wieloletnie